joi, 6 noiembrie 2008

Despre Viena, Austria, dus-intors

Zbor pentru prima data cu avionul. Emotii mari. Si nu pentru ca se prabuseste avionul ci ca ma prabusesc eu fizic din cauza de prea mult G-force sau nu stiu ce tromboza citita ca documentare. M-am documentat si cu ce aparate zbor
Decolez cu un Fokker 100 si aterizez cu un Airbus A321. Avione mari, mai ales Airbus A321( asta are cam 200 locuri din ce am calculat eu).
Miercuri, Ziua 0, Ora 20:45.
Ma imbarc. Ne plimba avionul pe pista vreo 2-3 km si mi se parea floare la ureche. La un moment dat se opreste. 20:55... Aha. Abia acum o sa decoleze. Si asa e. Ambaleaza cum nu m-am abalat eu niciodata. Wow.. inghit in sec. Incet, corpul se obisnuieste cu viteza. Simt tot asfaltul pe care ruleaza. Incepe se sa ridice si la un moment dat simt o usoara coborare si zdruncinaturile de la sol aproape ca dispar. Aha, sunt in aer! Huh...n-a fost asa rau.
In avion, lumea calma. Iau exemplu de la ei. Dau sa rasfoiesc ziarul. N-am chef. Stewardesele incep sa aduca mancare si sucuri. De treaba astia de la Austrian Airlines. Eu deja ascult in casti ceva muzica si 1h:45 trece cat ai clipi. In timp ce avionul lasa botul in jos pentru aterizare, in casti rasuna MOZART - Eine kleine nachmusik. Nimic mai potrivit! Doar mergem in orasul unde micul Mozart a sustinut primul sau concert la Palatul Schonbrunn. Avea sase ani. Aterizare fara incidente. Primul pas trecut cu bine.
Pe pamant austriac e bine. Multa ordine si disciplina. Civilizatie.
Ne indreptam catre locul unde o sa stam cam 10 zile. Greu cu parcatul. Ca la Romanica. Dar acolo daca nu gasesti te plimbi cu masina pana la marginea bitircului(habar nu am cum se scrie) ca acolo nu parchezi unde iti trazneste. Amenda este 80 E pentru parcat cu roata pe linia de demarcatie. Daca ai parcat unde nu e voie sau in dreptul unei cai de acces poti sa o ridici a doua zi dupa ce te duci dupa ea si platesti de te ustura. Gasit loc, parcat masina, urcat in apartament. Bloc vechi dar foarte ingrijit, fara mansarde sau subsoluri puturoase.

Joia.16/10. Ziua 1. Prater.
Trezit, mancat, lenevit, mancat, mers in marele parc de distractii Prater.

Frumos amenajat, nu m-am dat in nimic. Senzatiile tari, de genul asta, nu sunt de mine. Acolo dam de vorbitori de limba romana. Nu-s romani ci sarbi. Stefan(care manevra o masinarie din aia de te da peste cap) a trait cu o romanca 3 ani. Acum romanca nu stim unde traieste caci l-a parasit pe Stefan. Mai incolo, la American Hot-Dog este o doamna de vreo 42 ani care sta de 26 de ani in Austria. Zice ca la batranete se retrage in tara ei. Tot mai bine e acasa. Ambii vorbesc excelent romaneste.

Vineri.17/10 Ziua 2. Mers in Donauzentrum.


Un fel de mall. Doar ca nu am vazut parada de moda si de bijuuri ca in Bucuresti. Austrieci astia sunt chiar modesti. Se imbraca cuviincios. Poate tinerii sunt un pic mai uschiti dar in rest o placere sa ii vezi. Relaxati, fara nevoia sa etaleze eticheta D&G. Ma gandesc ca mi-ar placea sa traiesc aici.

Ziua 3. Marea leneveala incepe. Mers in Parndorf.

Asta este un fel de orasel plin de magazine. Toate marcile posibile au reprezentanta aici. Muuulte haine si incaltari. Preturi acceptabile. Nu mi-am luat nimic. Sunt chibzuita. Dar pana cand? Pana mai incolo...

Sambata.18/10. Ziua 3. Leneveala mare

Seara se anunta petrecere. Mergem intr-un bar. Plictiseala mare acolo pentru ca era gol. Mutam taraba in discoteca Funky Monkey. Acolo ceva mai multa distractie si ceva romani. Consumat suc si apa, fumat mult. O seara plina adica.

Duminica.19/10. Ziua 4. Leneveala mare, mare.

Ma gandesc ca inca nu am mers in centru si nici nu am ajuns pe Ungargasse. Dar mai e timp. Lenevesc in continuare.

Luni.20/10 Ziua 5. Palatul Schonbrunn, in sfarsit.

Ei bine, am mers la Palatul Schonbrunn. Cu metroul.

Statia de la palat este in renovare. Coboram cu o statie mai inainte si luam un autobuz, 10A.

Cum intram??
Portia de castane

si inghetata

INTRAREA IN CURTEA PALATULUI SCHONBRUNN

Curtea din fata si Palatul Schonbrunn


Intrarea in Palatul Schonbrunn

Vedere din spatele Palatului Schonbrunn

Si acum minunata gradina a Palatului Schonbrunn

Vedere de sus a Palatului Schonbrunn(click pe ea, nu este micsorata)

Gloriette

Fantana din spatele Gloriette

Vedere din spate Gloriette

Si din nou gradina Palatului Schonbrunn

Minibusul ce se plimba pe acolo


Marti.21/10 Ziua 6. Leneveala mare

Seara mers iar in Prater.


Miercuri.22/10 Ziua 7. Leneveala si mai mare

Joi.23/10 Ziua 8.

Jucat fotbal


Vineri.24/10 Ziua 9.

Uuuhaaa. Mergem in centru
Mergem iar cu metroul, caci la ei e bine cu mijloacele de tranport in comun.
Toata lumea coboara la StephanPlaz. Am senzatia de deja-vu. Exact ca Lipscani-ul nostru, la o scara mai mica sa zicem. Lipseste insa mirosul de mici si maneaua data tare. Ma mai gandesc inca o data ca la ei e mai multa civilizatie ca la noi.


Sambata.25/10 Ziua 10. Luat inima in dinti si pornit la colindat 1 persoana. Eu.
Evident, incep cu StephansPlatz

Am facut ceva poze in interiorul dar nu au iesit prea bine.
Ocolesc biserica si dau de calesti pentru vizitatori. Vizitii imbracati haine ce se purtau acum 100 ani si jobene

Pornesc la plimbare pe strazile din jur, in drum spre Ungargasse


Trec prin parcul ce poarta numele lui Johan Strauss

Oamenii fac jogging aici

Iata cum arata un loc de joaca

Si dupa un colt de strada...

Trec pe langa in o cladire care ne spune de Film Noir

Si ajung la strada UNGARGASSE

Obiectivul calatoriei mele, sediul GfK:)

La intoarcere observ si mijloacele lor de transport

Ajung inapoi, la StephansDom. Acolo, artistii locali isi etaleaza operele, care sunt executate in public in ziua curenta. Pret mediu - 30E

Intru intr-un magazin de sapunuri. Nu am rezistat mai mult de 2 minute. Un miros prea puternic si o amestecatura de arome incat m-am dat batuta

Dupa o ultima poza a StephansDom ma retrag

Facut bagaj seara, decolam a doua zi

Duminica.26/10 Ziua 11.Decolarea catre Romania

Cum spuneam la inceput, intoarcerea se face cu un Airbus A321. Avion mare, spatios si cu interior modern

Zborul in sine a fost foarte frumos, am zburat ziua, soarele imi venea in spate deci am putut face fotografii si nici nu am fost in dreptul aripii:)

Dupa un timp ajungem deasupra norilor.
Sa va spun ceva, PLANETA ESTE CHIAR ALBASTRA!!!

Click pe ea, este o poza mare
Click pe ea, este o poza mare

Si in sfarsit, pe pamant Romanesc

Concluzii.
Austria este o tara frumoasa, populata de oameni cumsecade. Ordonati si cum simtul raspunderii. Isi respecta tara in care traiesc, nu scuipa pe jos si nu dau peste tine chiar daca se grabesc.
Reusesc sa isi promoveze la maxim atuurile. Mozart este simbol in Viena, gasesti absolut orice obiect vrei care sa poarte marca Mozart de la tricouri, brichete pana la ciocolate, bomboane sau pungi.
Sunt eficienti. La metrou nu gasesti ghiseu inchis ca sa ai o scuza de a nu iti lua bilet pentru ca au automate de bilete care dau si rest.
Traficul este extrem de fluid pentru ca folosesc foarte mult transportul in comun sau biciclete. Mai toate strazile mari au piste pentru biciclisti. In ceea ce priveste transportul cu automobilul, nu trece nimeni pe rosu, nimeni nu se baga in fata, nu te claxoneaza nimeni chiar daca esti pieteon sau in masina.
Metroul are 4 magistrate, U1-U4, cu statii foarte dese, metroul circuland atat pe dedesubt cat si la suprafata. Timp scurt intre trenuri si afiseaza cat mai este pana vine urmatorul si nu cat timp a trecut de cand a plecat cum face metroul nostru(nu o sa inteleg niciodata la ce iti poate folosi sa stii de cat timp a plecat atata timp cat nu stii cat mai este pana vine)
Au respect pentru moneda locala, Euro, primesti rest pana la ultimul cent incepand cu ospatarul si terminand cu taximetristul.
In Viena sunt foarte multi romani sau vorbitori de romana. Deci, daca vreti sa faceti vreo remarca nepotrivita, mai bine va abtineti:). Am dat de ei la Parndorf, la Prater, in restaurant sau ca turisti, pe strada.
Ca sa inchei, daca aveti ocazia, mergeti cu incredere... veti vedea ca se poate si altfel. Totul este sa ai vointa si bunavointa.
Pe curand!!

2 comentarii:

Anonim spunea...

foarte frumoas pozele. felicitari pentru rezistenta la zbor si leneveala.

Ski Austria spunea...

Foarte reusit postul! Felicitari si pentru rabdarea cu care ai ales fotografiile. Ne place!:)