Pe partea din fata toate tricourile baietilor vor avea mesajul de mai sus.
"Ziua Internaţională a Femeii trebuie să fie nu numai un prilej de a copleşi femeile cu flori şi cadouri, ci şi un moment de reflecţie asupra inegalităţilor dintre femei şi bărbaţi şi a încălcării drepturilor femeilor în societatea noastră pe tot restul anului De aceea, cu ocazia zilei de 8 martie, vă invităm să ieşim în stradă pentru a condamna discriminarea de gen, violenţa domestică, hărţuirea sexuală, diferenţele salariale dintre femei şi bărbaţi şi câteva din stereotipurile de gen."
Ce am scris pana acum face parte dintr-un program sustinut de FILIA şi Asociaţia A.R.T. Fusion împreună cu voluntarii internaţionali din proiectul „Experience Arts for Social Change”.
Cand am primit invitatia de a participa ca voluntar la aceasta actiune, am ezitat deoarece mi se parea prea dur mesajul. Ma gandeam ca sunt si barbati care respecta zi de zi o femeie. Si nu ma insel. Sigur sunt si astfel de barbati.
Pana la urma am acceptat, mai mult din curiozitatea de a participa, nu numai sa ne dam pe forumuri si sa nu facem nimic in acest sens.
Mai tarziu, intr-o discutie, am inteles ca barbatii care nu sunt vizati de aceasta propozitie nu se vor simti atacati si vor afla ca sunt diferiti de ceilalti.
Acum sa revin la motivul acestui post.
In drumul meu spre casa am asistat la doua lucruri:
Eveniment 1:
In metrou, un barbat, brunet, imbracat regulamentar(genul cu salariu mic si sotia casnica sau lucrartoare la banda), cu o fatza nefericita, cu frunte larga isi bea probabil una din berile zilnice. Eu ii arunc o privire iintrebatoare, el nu observa. Dupa ce termina berea da gazele afara(ca berea provoaca asta) pe care eu nu le aud ca am castile in urechi. Dupa care incepe sa plieze cutia de bere, cu zgomotul aferent. Si o face in reprize. 15-20 oameni in vagon, nimeni nu zice nimic. Dupa care personajul se decide sa scurga pe podea ce mai ramasese in cutie. O data, de doua ori. Eu nu ma pot abtine si ii arunc o privire cu subinteles. Se face ca nu pricepe dar pricepe, ca apoi iar scutura cutia, urmarind-mi privirea. Iau decizia sa ma mut in alt vagon la prima statie. Zis si facut. Mai am doua statii. Cand dau sa cobor mai sa ma ciocnesc cu personajul. Probabil ca l-am intrigat destul de mult incat m-a urmarit si in vagonul unde m-am mutat. Pe peron, drumurile ni s-au despartit.
Ce am inteles: ca lumea tolereaza bautul in metrou si nimeni nu zice nimic. Tipic romanesc. Nu ne convine dar induram. Ca nici un barbat nu s-a trezit sa il intrebe pe personaj daca stie ca nu are voie sa bea in metrou.
Eveniment 2:
Tot in seara asta, aproape de locul unde locuiesc mi se intersecteaza drumul cu al unui baiat de maxim 20-22 ani. Eu mergeam in fatza si el in spatele meu, la o distanta suficienta sa ii aud conversatia la telefon. Cu un ranjet in glas ii povestea unui amic, probabil:" Ce ba, a dezvirginat-o varsu' la 11 ani...da ma, la 10-11..." si mai departe nu conteaza discutia ca deja ma revoltasem. Ma intrebam cata libertate a avut fata aceea in a decide daca sa fie sau nu dezvirginata de varul ei.
Traim intr-o lume in care barbatul si femeia se nasc cu drepturi egale si aici se sfarseste egalitatea. Pentru ca niciodata femeia nu a fost si nu este egala in drepturi cu barbatul. NU stiu daca va fi vreodata.
Intr-o lume in care barbatii au decis la un moment dat ca femeia nu este om ci diavol, in care in unele zone inca se mai practica mutilarea genitala pentru ca femeia nu are dreptul sa simta placerea sexului, unii inca mai cred ca e normal tot ce se intampla.
Mircea Dinescu spunea intr-un articol: "Femeile s-au opintit câteva secole să ajungă egale cu bărbaţii, iar acum nu mai ştiu cum să scape de acest groaznic privilegiu." Daca cititi tot articolul veti vedea misoginismul profund al acestuia. Pentru ca este adevarat, femeile fac cariera dar nu mai pot face fatza treburilor casnice. Pentru ca barbatul i-a dat dreptul femeii sa munceasca dar i-a lasat in continuare gospodaria pe cap: copii, masa, casa curata. Barbatul are grija de telecomanda si de gustul prea sarat sau nesarat al mancarii.
Mi se intampla sa vad familia la plimbare: el in fatza, tzantzosh, iar ea aplecata asupra copilului, adunandu-l de pe jos si stergandu-i nasul. Daca celui mic ii este foame:"Mami!", daca barbatului ii este foame: "Nevasta, pune masa". Daca e casa vraiste, ea este o lenesa. Daca ea nu executa un ordin, trebuie corectata si cel mai mai bine se face cu o palma sau un pumn.
Femeile care sunt abuzate fizic nu au unde sa fuga, pentru ca statul are mult prea putine centre de gazduire a acestor femei si nici nu le ofera o sustinere pe termen indelungat, femeia devenind parctic prizoniera casniciei. De cele mai multe ori si familia este complice, fortand-o sa ramana pentru ca altfel se face de ras. Daca decide sa rupa relatia cu cel ce o abuzeaza, nu are unde sa se duca pentru ca de cele mai multe ori casa este a lui sau ea nu are serviciu pentru ca sta sa vada de copii. Este un cerc vicios din care foarte putine femei reusesc sa scape. Daca este violata de sot, politia de cele mai multe ori nu intervine si daca intervine ii da celui vinovat o amenda neinsemnata, lasand victima fara aparare, in casa cu agresorul. Multe femei nici nu reclama aceste abuzuri de frica ca vor fi lovite de partener sau pentru ca nu exista solutii pe termen lung. In ultima instanta, femeia va accepta aceasta situatie, de dragul copiilor sau de frica ca va fi batuta ca a zis ca nu mai poate.
Asist la tot felul de pareri discriminatorii despre femei: ca nu stie sa conduca o masina, ca se pune pe plans in situatii de criza, ca se imbraca roz etc. Probabil ca femeia nu are abilitatile barbatului si invers. Dar acest lucru este variabil si asta nu ii discalifica pe nici unul din nicio competitie. Pentru ca este nevoie de ambele sexe in lumea asta. Fiecare are aportul sau. Trebuie doar sa stim sa il respectam pe celalalt.
Mi-as dori ca femeia sa gaseasca in barbat un partener si nu un posibil asupritor. Mi-as dori ca barbatul sa inteleaga emotia femeii, sa ii aprecieze fiinta si sa nu o mai considere un obiect sexual sau "femeie in casa".
Mi-as dori ca barbatul sa gaseaca vitejia in a apara o femeie sau mai bine zis pe cel in nevoie si nu in a ii aplica corectii. Un barbat care sa poata afirma ca lui ii place rozul, daca ii place, fara a se simti rusinat ca e ca o femeie.
Caci, pana la urma urmei, ce e asa rau in a fi ca o femeie??
Mai jos gasiti invitatia:
"Ziua Internaţională a Femeii trebuie să fie nu numai un prilej de a copleşi femeile cu flori şi cadouri, ci şi un moment de reflecţie asupra inegalităţilor dintre femei şi bărbaţi şi a încălcării drepturilor femeilor în societatea noastră pe tot restul anului De aceea, cu ocazia zilei de 8 martie, vă invităm să ieşim în stradă pentru a condamna discriminarea de gen, violenţa domestică, hărţuirea sexuală, diferenţele salariale dintre femei şi bărbaţi şi câteva din stereotipurile de gen.
Acţiunile se vor desfăşura în zilele de 6, 7 şi 8 martie la metroul Bucureşti şi în pasajele de la Universitate şi Piaţa Unirii. Participanţii vor purta tricouri inscripţionate cu diverse mesaje şi vor împărţi pliante trecătorilor (detalii în anexă).
Iniţiatorii acestor acţiuni sunt Centrul FILIA şi Asociaţia A.R.T. Fusion împreună cu voluntarii internaţionali din proiectul „Experience Arts for Social Change”.
Pentru că este important pentru noi să estimăm numărul de participanţi, vă rugăm să vă confirmaţi participarea până cel târziu la data de 26 februarie trimiţând un email pe adresa cristinmiss@yahoo.com.
De asemenea, vă rugăm să trimiteţi mai departe această invitaţie către alte persoane care ar fi dornice să ni se alăture.
DETALII PENTRU PARTICIPANŢII LA ACŢIUNILE DE ZIUA INTERNAŢIONALĂ A FEMEII
Locaţie: Bucureşti, pasajul Universităţii şi pasajul Unirii, metrou.
Data: 6, 7 şi 8 martie. Voluntarii pot participa în toate cele trei zile sau doar în una sau două din cele 3 zile. Intervalul orar vi se va comunica în apropierea datei de desfăşurare a acţiunii.
Mod de desfăşurare: Se vor forma perechi mixte, fată şi băiat, fata va fi „legată” la mâini cu lanţuri şi îl va urma pe băiat. Perechile vor fi însoţite şi de fete singure care vor împărţi pliante.
Atât fetele cât şi băieţii vor purta tricouri inscripţionate cu diverse mesaje, astfel:
Pe partea din faţă toate tricourile fetelor vor avea mesajul: MĂ RESPECŢI DOAR DE 8 MARTIE.
Pe partea din faţă toate tricourile băieţilor vor avea mesajul: TE RESPECT DOAR DE 8 MARTIE.
Pe spate, tricourile fetelor vor avea inscripţionate fiecare câte unul din următoarele mesaje:
- DISCRIMINARE
- VIOLENŢĂ DOMESTICĂ
- HĂRŢUIRE SEXUALĂ
- PLATĂ INEGALĂ PENTRU MUNCĂ DE VALOARE EGALĂ
- CETĂŢEAN DE RANGUL II
- OBIECT SEXUAL
- SCLAVA FRUMUSEŢII
- ROBOT DE BUCĂTĂRIE
- SCHIMBĂTOARE DE SCUTECE
Pe spate, tricourile băieţilor vor avea inscripţionate fiecare câte unul din următoarele mesaje:
- CAP DE FAMILIE
- BĂRBAT DE STAT
- STĂPÂN PE TELECOMANDĂ
- FACTOR DE DECIZIE
Participanţii vor merge în grupuri de câte 5-7 persoane în locaţiile enunţate la început şi vor împărţi pliante."